Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Wonen

Zo creëer je zelf een minimalistisch interieur

Minimalisme, het is een sobere maar prachtige woonstijl waarbij je rommel elimineert en voor een strak en rustig interieur kiest. Hoe je zelf een minimalistisch interieur creëert, lees je hier.

Het minimalisme is een van oorsprong Japanse architectuurstijl die wereldwijd steeds meer aan populariteit wint. Concreet staat minimalisme voor een stijl die zich tot het puur noodzakelijke beperkt, én het zou je gelukkiger maken. Zin om het eens uit te testen? Met deze eenvoudige tips creëer je zelf een minimalistisch interieur.

1. Kies voor kalme kleurencombinaties

Hiermee bedoelen we niet dat je binnen een bepaald kleurenpalet moet blijven, maar probeer vooral niet te veel kleuren met elkaar te combineren. Blijf bijvoorbeeld binnen de aardetinten, en wissel verschillende schakeringen met elkaar af.

2. Less is more

Het klinkt waanzinnig cliché, maar ontspullen (de filosofie van opruimgoeroe Marie Kondo, nvdr.) staat centraal in een minimalistisch interieur. Voel je de drang om een extra tafeltje in huis te zetten, en daar wat kaarsen, fotokaders en boeken op te plaatsen: doe het niet. Heb je al een redelijk druk interieur, neem dan afscheid van al het niet noodzakelijke. Zoals Kondo het zou zeggen: als je naar een item kijkt, en je het niet op slag gelukkiger maakt, is het tijd om er afstand van te doen. Een filosofie die je niet alleen in je interieur, maar ook in je kleerkast kan toepassen.

3. Laat het licht naar binnen

Een minimalistisch interieur typeert zich ook door het slimme gebruik van natuurlijk licht. Om die natuurlijke lichtinval in een bestaande woning te versterken, vertaalt zich dat meestal naar een licht kleurenpalet, bleke gordijnen en bijvoorbeeld een grote spiegel die het licht weerkaatst.

Create your own minimalist interior? It is not as difficult as you think, because it is actually synonymous with 'de-cluttering' or saying goodbye to clutter. The best way to do this, and to create an interior as calm as this one, is to read about it here.

4. Geen tierlantijntjes

De meubels en (weinige) decoratie-items die je in een minimalistisch interieur terugvindt, herken je aan hun strakke vormen. Geen onnodige krulletjes, details of tierlantijntjes, maar mooi afgelijnde vormen. Heb je nog een vloer te kiezen: kies dan voor gepolierd beton, een gietvloer of strak gelegd parket.

5. Dit doe je met kleine spulletjes

Er bestaat onder de interieurstylisten zoiets als de ‘dienbladmethode’. Want wat doe je dan met boeken, kaarsen en andere kleine spullen? Je legt ze namelijk op een dienblad met hoge rand. De regel stelt dat je een dienblad per kamer mag vullen met spulletjes die je écht gebruikt. Dat geeft meer rust én zorgt ervoor dat je nooit nog iets kwijtraakt.

Minimalism, it is a sober but beautiful style of living where you eliminate clutter and choose a clean and peaceful interior. You can read here how to create a minimalist interior yourself.

6. Grafische kunst is koning

Geen druk beschilderde kunstwerken, maar grafische kunst is koning in een minimalistisch interieur. Het gebruik van geometrische vormen brengt ritme in je interieur en geeft je vrijheid om je eigen stempel te drukken.

7. Kies voor textuur

Het is niet omdat je interieur sterk afgelijnd is, dat het niet meer gezellig hoort te zijn. Daarom is het belangrijk om voor textuur te kiezen. Een fluffy kussen of een donzige plaid: het mag allemaal, maar zoals de hoofdregel het stelt: enkel als je het écht nodig hebt.

Wil je meer leren over minimalisme als interieur- én levensstijl? Bekijk onderstaande serie, documentaire of TED-Talk voor meer inspiratie.

Minimalism: A Documentary About the Important Things (Netflix, 2015)

TED-Talk: A Rich Life With Less Stuff (2014)

Ontdek onze 100% vegan, duurzame & ethische collectie: