Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Wonen

Welke duurzame verwarmingsinstallatie past bij jou?

Heb je moeite te beslissen welke duurzame verwarmingsinstallatie te kiezen? Met dit handige overzicht zet ETIKL Magazine je op weg.

Bij de bouw of verbouwing van je nieuwe woning is het belangrijk met heel wat factoren rekening te houden: budget, comfort en uiteraard duurzaamheid. Welke opties je hebt om voor een duurzame verwarmingsinstallatie te kiezen, lees je hier.

Een volledig nieuwe, duurzame energiebron kiezen

Een eerste manier om je woning met hernieuwbare energiebronnen te verwarmen, is het gebruik van zonne-energie. Zonnepanelen zijn erg efficiënte, en vandaag ook nog steeds fiscaal interessante tools om je woning van groene elektriciteit en warm water te voorzien. Zonnepanelen in combinatie met een zonneboiler zijn vooral interessant bij nieuwbouw en de zonneboiler neemt 40 tot 100 procent van je warmwaterverbruik voor zijn rekening.

Een tweede optie waarvoor je kan kiezen, bestaat in de vorm van aardwarmte. De geothermische warmtepomp is geen goedkope optie, maar voorziet je een volledig jaar lang van duurzaam warm water. Hoe werkt het precies? Wel, het systeem neemt energie (warmte) over van de aarde via een sonde. Die wordt op een diepte van zo’n 70 meter geplaatst om vloeistof daar te kunnen verwarmen. Via de sonde wordt de lichtjes opgewarmde vloeistof naar boven gepompt en zal de aardwarmtepomp verder verwarmen tot zo’n 45 graden. Het water wordt naar boven gebracht om te douchen, te baden, je vloerverwarming in te schakelen, enzovoort. Eens de vloeistof weer afgekoeld is, wordt er terug via het gesloten netwerk naar beneden gepompt. Het proces kan oneindig lang doorgaan omdat de warmte van de aarde op deze diepte constant blijft.

‘s Zomers kan een aardwarmtepomp je woning passief koelen, omdat de bodem dan frisser is dan je woning. Door de compressor uit te schakelen, wordt het water niet verder opgewarmd en bedraagt het water zo’n 15 graden Celsius. Laat je dit water door je vloerverwarming lopen, dan koelt je woning af. De opgenomen warmte wordt via het water opnieuw naar de bodem gepompt, waardoor het weer afkoelt.

Een derde optie is gebruik te maken van binnen- en buitenlucht. Voor particuliere woningen is het mogelijk om een lucht-lucht-warmtepomp te installeren. Via een ventilator aan de buitenkant van de woning wordt lucht naar binnen gezogen. De lucht neemt de temperatuur van koelgas over en wordt de woning binnen geblazen. En net zoals bij de aardwarmtepomp is het mogelijk om aan passieve koeling te doen, door het systeem omgekeerd te laten werken. Een lucht-water warmtepomp is een variant op dit systeem, met als mogelijkheid je warmwaterleidingen hier ook op aan te sluiten.

Ten slotte kan je de energie om te verwarmen ook uit grondwater halen. Met de water-water warmtepomp worden twee putten gemaakt waaruit grondwater omhoog gepompt wordt. Uit het oppompen van het water wordt energie gehaald, waarmee we onze woning en ons kraanwater kunnen verwarmen. Is het water weer afgekoeld, dan wordt het weer naar beneden gepompt. Het hoofdgedeelte van je duurzame verwarmingsinstallatie bevindt zich dus ondergronds.

Wel belangrijk: om de bodem niet te verstoren, moet de warmte- en koudevraag bij een water-water warmtepomp voortdurend in balans zijn. Dat wilt zeggen dat je ‘s zomers opnieuw moet koelen om de bron op te laden. En aangezien dit type installatie wellicht een van de duurste is, wordt er vaak enkel beroep gedaan op grondwater wanneer een groep woningen of bedrijfsgebouw de installatie in gebruik neemt.

Heb je moeite te beslissen welke duurzame verwarmingsinstallatie te kiezen? Met dit handige overzicht zet ETIKL Magazine je op weg.

Je bestaande installatie door een duurzame verwarmingsinstallatie vervangen

Is je verwarmingsketel al 15 jaar oud, verwarm je met stookolie of aardgas en is een ingrijpende renovatie niet mogelijk? Vervang deze dan door een hybride warmtepomp of condensatieketel. De kosten die je maakt voor installatie van een nieuwe ketel zijn dankzij de energiebesparing vaak al na vijf jaar gerecupereerd.

Een hybride warmtepomp, de duurzamere keuze, bestaat uit de combinatie van een hogerendementsketel en een warmtepomp. Waarom is deze combinatie zo populair? Voornamelijk omdat ze zo eenvoudig te installeren is. In landen waar de gasinfrastructuur al goed op punt staat, kan een hybride installatie helpen om je gasverbruik drastisch te verlagen. Het grootste deel van het jaar zorgt de lucht-lucht warmtepomp voor de verwarming van de woning, wat betreft drinkwater en sanitair wordt beroep gedaan op de hogerendementsketel.

Een condensatieketel, ten slotte, bestaat zowel op aardgas als op stookolie. Het eerste voordeel is warmterecuperatie: waar een klassieke verwarmingsketel de warme rookgassen via de schoorsteen of een afvoerbuis laat verdwijnen, gaat een condensatieketel de warmte hiervan zelf recupereren. Er is dus geen warmteverlies, wat deze ketel bergen efficiënter maakt. Tweede voordeel van een condensatieketel is het rendement. Een hogerendementsketel klinkt alsof die meer rendement heeft, toch heeft een condensatieketel op gas 15% meer rendement.

Derde voordeel is dat een condensatieketel veel moderner oogt dan een klassieke ketel en dus niet meer weggeduwd moet worden in je interieur. Investeer je in de topvarianten op de markt, dan geniet je ook nog van snufjes zoals slimme sensoren. De nieuwste condensatieketels sturen hun werking bij op basis van de weersomstandigheden buitenshuis. Bij plotse temperatuurdalingen anticipeert hij op een warmwaterverbruik, zodat hij op een rustig tempo kan bijwarmen en minder energie verbruikt.

Is je verwarmingsinstallatie vervangen nog niet meteen aan de orde, maar wil je je gewoonten alvast aanpassen om je energiefactuur zo goed mogelijk te beperken? Lees onze concrete tips hier.