Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Wonen

In zeven stappen naar de ideale geveltuin

Woon je in de stad of in een stadsrand? Dan is het absoluut leuk en ecologisch om een geveltuin aan te leggen. Maar hoe leg je een geveltuin zelf aan? Ontdek onze tips.

Woon je in een rijwoning middenin de stad? Dan zijn er tal van redenen om een geveltuin aan te leggen. Gezondere lucht, een knappere woning, een boost voor de biodiversiteit: noem maar op. We gidsen je in zeven simpele stappen naar het ideale exemplaar dat bij jouw woning past.

Groen doet goed

Al decennia lang worden onderzoekers geïntrigeerd door het effect dat groen op ons heeft. Omringd worden door de natuur helpt ons sneller te genezen na een medische tegenslag, vermindert de aanwezigheid van stresshormoon in ons lichaam en brengt ons een geluksgevoel. Het zijn al sterke argumenten, maar er zijn nog een hele reeks andere redenen om een geveltuintje aan te leggen.

Eerst en vooral fleurt een geveltuin je woning op: je kan er je persoonlijkheid in kwijt en je tilt het uitzicht van je straat naar een hoger niveau. Daarnaast helpen planten vervuilde lucht te zuiveren en vormen ze een prima isolatielaag voor je woning. Zowel koude als warmte wordt goed tegengehouden door klimplanten, en ook je gevelsteen wordt beschermd tegen vocht. Ten slotte vormen klimplanten de ideale uitvalsbasis voor vogels en lieveheersbeestjes, waardoor er leven in jouw straat haalt. Helemaal overtuigd? In deze zeven stappen leg jij eenvoudig je eigen unieke geveltuin aan.

1. Doe navraag bij de gemeente

Het belangrijkste bij de start van een geveltuin aanleggen, is uiteraard de aanvraag bij de gemeente. In heel wat gemeenten is de aanleg van een geveltuin gratis voorzien door de gemeente zelf, maar moet jij de planten en het onderhoud voor je rekening nemen. Zo worden inwoners aangemoedigd om voor een geveltuin te kiezen. In andere gemeenten worden zelfs de planten geleverd en in nog andere gemeenten moet je zelf voor de aanleg zorgen.

2. Analyseer je voorgevel grondig

Ook heel belangrijk, voordat je planten en stijlen gaat kiezen, is na te gaan hoeveel zon je gevel krijgt en hoe hoog die is. Daarnaast moet je er in de planning rekening mee houden dat ventilatiegaten en -roosters vrijgehouden worden. Heb je dit allemaal nagekeken, dan is het tijd om je plantenmix te kiezen.

3. Kies de ideale planten

Kies bij voorkeur voor vaste planten en bloemen die vlinders en bijen aantrekken, afgewisseld met een sterke klimmer. Zo zorgen klimop of klimroos voor de hoogte van je geveltuin, en kunnen lavendel, salie en citroentijm voor kleur en geur zorgen. Een lijst van planten en bloemen die de meeste bijen en vlinders aantrekken, vind je hier.

4. Maak plaats voor je geveltuin

Iedere gemeente heeft zijn eigen regels over hoe groot of klein je geveltuin mag zijn. Vaak wordt het verwijderen van tegels zelf door de gemeente voorzien, maar in sommige gevallen moet jij ze zelf weghalen. Belangrijkste hier is dat wanneer de tegels eigendom van de gemeente zijn, je verplicht bent ze bewaren.

5. Graven maar!

Bij het uitgraven van je geveltuin moet je de overtollige aarde zelf naar het containerpark of vuilstort brengen. In het beste geval graaf je minstens 10 centimeter diep, zodat de wortels van je planten voldoende diep zitten en bijgevolg beschermd zijn.

6. Baken je geveltuin af

Om een goede border te maken, gebruik je best hout, dakpannen of resten van de tegels die je weghaalde, afhankelijk van wat je mooi vindt of wat het best bij jouw gevel past. Vul de afgebakende ruimte met losse aarde die je weg schepte of die je achteraan de tuin haalt.

7. Geef je planten een goeie plaats

Voordat je al je planten een plekje geeft, test je best een paar opstellingen uit om de mooiste kleuren- en hoogtecombinaties uit te testen. Eens je tevreden bent, is het tijd om je bloemen en planten in de grond te stoppen en je geveltuin de komende maanden volop te zien groeien.