Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Maatschappij

Dit moet je weten bij een overstap naar groene stroom

Wil je de overstap naar groene stroom maken? Dan doe je vandaag maar beter je research. Want er bestaat zoiets als groenestroomcertificaten, waarbij grijze stroom als groene verkocht wordt. Wat je moet weten en hoe je de juiste leverancier kiest, lees je hier.

Een belangrijke duurzame keuze die je als consument kan maken, is overstappen naar groene stroom. Maar wat betekent dat precies en hoe ben je 100 procent zeker dat je groene stroom écht groen is? Wij zochten het voor je uit. 

Groene stroom is energie opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Denk hier aan windenergie, zonne-energie of biomassa. Hoewel de groene energiemarkt nog volop in beweging is, heb je heel wat keuzes als het om groene stroom gaat. Belangrijkste is dat je helemaal zeker bent van welke partij het écht groen aanpakt. Gelukkig zijn er organen die dat voor jou checken, zoals Greenpeace hier doet. Om consumenten te helpen de juiste keuze te maken, gaan ze op zoek naar de herkomst van de groene energie die aangeboden wordt.

Voel je het verschil tussen groene en grijze stroom?

Neen, als consument verandert er niets. Het is niet zo dat je thuis plots een andere soort elektriciteit ontvangt of dat er iets aan je elektriciteitsinstallatie moet veranderen. Je energieleverancier levert stroom aan het elektriciteitsnet, en op basis van het verbruik van zijn klanten, verschilt die hoeveelheid stroom.

Hoe weet ik waar mijn stroom vandaan komt?

Het is zo dat sommige energieleveranciers zelf te weinig capaciteit hebben om groene energie op te wekken. Om hun klanten toch van groene stroom te voorzien, kopen ze die elders aan, bijvoorbeeld in het buitenland. Onder de vorm ‘garanties van oorsprong’ toont die derde partij aan waar zijn stroom vandaan komt.

Is groene energie duurder?

Groene stroom en grijze stroom verschillen niet in prijs. Toch is het voor de producent duurder om groene stroom te maken in plaats van grijze. Om dat prijsverschil op te vangen krijgen energieproducenten hulp van overheden via subsidiëring van groene stroomproducten en garanties van oorsprong.

Wat is ‘sjoemelstroom’’?

Eind vorig jaar kwam energieplatform Bolt, dat inzet op de aankoop van lokale, groene stroom, met een campagne rond ‘sjoemelstroom’. Volgens Bolt zou 80 procent van de groene stroom die in Vlaanderen aangeboden wordt, niet afkomstig zijn uit Vlaanderen. Exact dezelfde problematiek speelt zich ook af in Nederland. Maar hoe zit dat dan precies in elkaar?

Concreet kopen heel wat energieleveranciers ‘garanties van oorsprong’ of ‘groenestroomcertificaten’ over van écht groene leveranciers in het buitenland. Die leveranciers in het buitenland zoek je in landen zoals IJsland, waar alle stroom groen is en geen kerncentrales aanwezig zijn. Omdat zij toch al het volledige vertrouwen van de eigen consument hebben, verkopen ze hun certificaten aan buitenlandse partners aan een spotprijs. Dat geeft niet-duurzame spelers de kans om een concurrentieel voordeel aan te kopen, zonder er effectief in te investeren. Op die manier word jij, als consument, jammer genoeg bedrogen.

Wil je overstappen op groene stroom, kijk dan zeker naar het Belgische overzicht van Greenpeace of het Nederlandse overzicht van WISE.