Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Wonen

Bestaat er een ecologisch alternatief voor het klassieke kampvuur?

Een echt kampvuur, valt dat nog ecologisch te verantwoorden? Bij ETIKL Magazine onderzochten we of er een waardig, ecologisch alternatief voor het klassieke kampvuur bestaat. En jawel, we vonden er eentje.

Heel wat virologen roepen op om het deze winter gezellig te maken aan het kampvuur in de tuin. Een opmerkelijk advies aangezien een kampvuur bijzonder slecht voor het milieu is. Om het nog steeds comfortabel te houden in de tuin, zonder houtvuur weliswaar, delen we onze tips om het warm en gezellig te houden én vonden we waardige, milieuvriendelijke alternatieven.

De cijfers liegen niet: een kampvuur berokkent onze planeet enorme schade. Een concreet voorbeeld: je nodigt enkele mensen uit en stookt twee uur lang een kampvuur in een vuurschaal in de tuin om de voetjes lekker warm te houden. Dan had je even goed met je vervuilende wagen naar Moskou kunnen rijden vanuit Brussel (dat is een kleine 2.400 kilometer). Een haardvuur gebruiken om het huis te verwarmen of buiten een houtvuur aansteken: het is absoluut niet aan te raden.

Hoewel het duurzame mobiliteitsvraagstuk tonnen aandacht krijgt in de media, wordt er te weinig stilgestaan bij het kwaad dat thuis geschiedt: de open haarden en kampvuren. De uitstoot van Belgische en Nederlandse kachels, open haarden en kampvuren zijn veel groter dan de totale uitstoot veroorzaakt door auto’s en vrachtvervoer. Daarbij laten we de houtproductie die nodig is om al die kachels te vullen nog achterwege. Jaarlijks wordt er een oppervlakte zo groot als acht keer België gekapt om de wereld van hout te voorzien, terwijl het net een duurzaam bouwmateriaal is. Hoe gezellig het ook lijkt: doof het vuur en test onze tips om het buiten lekker warm te houden zonder het milieu te schaden.

A real campfire, is that still ecologically justified? At ETIKL Magazine we investigated whether there is a worthy, ecological alternative to the classic campfire. And yes, we found one.

Tips om het warm te houden zonder kampvuur

1. Blijf in beweging

Wil je graag met vrienden en familie afspreken in de buitenlucht zonder het koud te krijgen: zorg er dan allereerst voor dat je niet plant om urenlang stil te zitten in de koude. Plan een leuke wandeling of fietstocht in de buurt en niemand klaagt over de koude. Wil je er een onvergetelijke fietstocht van maken, dan vind je hier een lijstje van de mooiste routes van België.

2. Serveer iets warms

Buiten in de kou zitten met een koude drank in de hand: het zorgt ervoor dat je het nog eens zo koud krijgt. Serveer daarom iets warms aan je gasten, zoals soep, chocolademelk, thee, koffie, grog of glühwein, zodat ze een warme kop of glas kunnen vasthouden. Dat doet alvast veel aan het warmtegevoel.

3. Leg de voeten in de lucht

Door je voeten een lange tijd op een ijskoude bodem te of nat gras te zetten wanneer je stilzit, nemen je schoenzolen deze koude over en krijgen je voeten het koud. Gebruik de houtstronken die je zou opbranden dus om je gasten hun voeten op te laten steunen, of voorzie een tweede stoel die als voetenbankje dient. Ook vermijd je best om de benen te kruisen wanneer je buiten zit, want dat belemmert de doorbloeding in je benen.

4. Draag geen strakke sokken of schoenen

Heel wat mensen hebben de neiging om wanneer het koud is, meerdere sokken over elkaar te dragen en ze zo in hun schoenen te wurmen. Een slecht idee, want je kan je voeten makkelijker warm houden wanneer er bewegingsruimte in je schoenen is. Door losse sokken en ruime schoenen te dragen, wordt de lucht in je schoenen opgewarmd, waardoor er een isolatielaagje ontstaat.

A real campfire, is that still ecologically justified? At ETIKL Magazine we investigated whether there is a worthy, ecological alternative to the classic campfire. And yes, we found one.

Bestaat er een milieuvriendelijk alternatief voor het kampvuur? 

We begrijpen uiteraard dat bovenstaande tips hun beperkingen kennen, toch wanneer het vriest. Wie écht een vuurtje wilt aansteken, kan dan kiezen om een vuurpot met brandgel te gebruiken. Dit alternatief voor een houtvuur komt vaak in designvorm, waardoor deze mooi staan in je tuin of op je terras. Door brandgel te gebruiken, meestal een mix van alcohol, water en een bindmiddel, creëer je een roetvrije vlam die warmte afgeeft. Let wel: zet de pot op een veilige plek, want de gel wordt zodanig warm dat die flinke brandwonden kan veroorzaken wanneer hij bijvoorbeeld omvervalt en de gel in contact komt met de huid.

Ken jij nog een waardig alternatief dat in dit lijstje past? Geef ons een seintje via Facebook, Instagram, Twitter of stuur een mailtje naar info@etikl.com