Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Wonen

6 x een beter, duurzaam alternatief (dat vaak ook goedkoper is) voor in je huishouden

ETIKL Magazine 6 sustainable alternatives that are often cheaper too

Onder heel wat mensen leeft de perceptie dat duurzame, milieuvriendelijke, vegan of sociaal verantwoorde producten duurder zijn dan hun niet gelabelde evenknieën. In aankoop is dat inderdaad vaak het geval, en dat is ook eenvoudig te verklaren. Achter de schermen wordt geïnvesteerd in eerlijke lonen voor de makers, in degelijke materialen en in innovatie. Maar, wat je misschien nog niet wist, is dat er voor heel wat items een duurzaam alternatief bestaat dat je flink wat geld bespaart. We sommen een aantal rake voorbeelden op.

1. Hervulbare flessen en do-it-yourself schoonmaakproducten

Een goed duurzaam alternatief voor schoonmaakproducten vind je in flessen en sprays die je met behulp van een poeder of tablet  weer zelf kan vullen. Zo wordt er op geen enkel moment water verscheept, waarmee een klassieke fles schoonmaakmiddel vaak voor 90 procent gevuld is. Je hebt ook meteen de kans om te investeren in stijlvolle flessen, die langer meegaan en een vaste plek in je interieur innemen. De refills nemen vaak amper plaats in beslag, en zijn op het einde van de rit aanzienlijk goedkoper dan telkens weer een nieuwe fles in de supermarkt te gaan kopen.

Prijskaartje

  • Een set van drie aer-schoonmaaksprays incl. één vulling per fles: €23,95
  • Per keer dat je de volledige set aer-schoonmaaksprays opnieuw vult: €5,95
  • Drie klassieke schoonmaaksprays (allesreiniger, badkamerreiniger, glasreiniger) in de supermarkt: +/- €10,00

Met andere woorden: na vijf keer heb je de aer-flessen terugverdiend. Een stijlvolle set flessen incl. vijf vullingen per fles kost je €47,75 en dat had je in de supermarkt +/- €50,00 gekost. Vanaf de vijfde keer ben je dus een hele hoop geld aan het besparen. 

2. Duurzaam alternatief voor bakpapier

We horen je al denken ‘Huh, hoe kan je bakpapier vervangen door een duurzaam alternatief?’. Het kan! We vonden we een enorm veelzijdig materiaal dat je bijzonder lang kan hergebruiken voor tal van kookdoeleinden. Je wikkelt het rond voeding om het hygiënisch in te vriezen, je gebruikt het als bakpapier, wikkelt het rond je lunchbroodje: noem maar op.

Prijskaartje

Kort samengevat: door te kiezen voor herbruikbaar bakpapier, ben je in een mum van tijd geld aan het besparen. Want, nog even duidelijk maken: je vervangt er niet alleen bakpapier mee, maar ook boterhampapier, aluminium- en plasticfolie. 

3. Ecologisch alternatief voor afwassponsjes

We kennen ze allemaal wel: de kleurrijke reeks afwassponsjes die je in de supermarkt koopt. Spotgoedkoop, maar helaas ook helemaal niet milieuvriendelijk. Daarom gingen we op zoek naar een duurzaam alternatief dat je na een tijdje ook budgettair deugd zal doen. Doe je de afwas van een gezin met zo’n 4 personen met de hand, dan wordt aangeraden om je sponsje, vanuit hygiënisch standpunt, wekelijks te vervangen. Dat zijn er 52 per jaar. Eens kijken hoe je met een ecologisch alternatief ook een goede zaak kan doen:

Prijskaartje

Qua kostprijs winnen de sponsjes het van de afwasborstel, maar naast duurzamer zijn afwasborstel ook hygiënischer dan sponsjes. Ze zijn makkelijker schoon te maken en drogen sneller op. Spoel de afwasborstel regelmatig af met heet water en vervang de kop na zo’n twee tot drie maanden. Wil je ‘m extra grondig schoonmaken? Stop ‘m dan eens mee in de afwasmachine. 

4. Duurzaam alternatief voor wasmiddel

Ooit al van een waseitje gehoord? Ze zijn stukken duurzamer, goedkoper en efficiënter dan de wasproducten die je in de supermarktrekken vindt. Hoe je ermee begint? Wel, eerst is het verstandig om de leidingen en verborgen hoekjes van je wasmachine eens goed te spoelen met een detoxtablet. Zo start je met een propere lei wanneer alle vuilresten van vloeibaar wasmiddel en poeders verdwenen zijn. Daarna ga je aan het wassen met je waseitje. Vul het eitje volgens de instructies op de verpakking met mineraalkorrels, en stop het eitje samen met je wasgoed in de machine. Zonder chemicaliën te gebruiken, wordt het wasgoed schoon en ruikt het heerlijk fris. Je dient de mineraalkorrels na ongeveer 2 maanden oftewel 70 wasbeurten te vervangen.

Prijskaartje

  • Klassiek wasmiddel voor 70 wasbeurten (supermarkt): +/- €23,33
  • Waseitje EcoEgg, goed voor 70 wasbeurten: €11,95
  • Refills (mineraalkorrels) voor het waseitje (50 wasbeurten): €6,95
  • Doosje met 6 detoxtabletten: €4,95

Het is kristalhelder: je was doen met een waseitje is beter voor het milieu én voor je portefeuille. Nog even omgerekend naar 100 wasbeurten: daar kost je klassieke wasproduct je €33,33 en het waseitje, inclusief detoxtablet, €16,95. Dat is bijna de helft goedkoper! 

5. Milieuvriendelijk alternatief voor wattenstaafjes

Je gebruikt er tientallen, en misschien zelfs honderden per jaar: maar bestaat er een goed en duurzaam alternatief voor wattenstaafjes? Alweer goed nieuws: jawel! Zowel voor kinderen als voor volwassen bestaan er herbruikbare wattenstaafjes die naast duurzaam ook hygiënisch zijn. Eén LastSwab is bedoeld om 1.000 wegwerp wattenstaafjes te vervangen. Zijn ze daarmee ook goedkoper? Wij gingen het even voor je na:

Prijskaartje

  • 1.000 wegwerp papieren wattenstaafjes in de supermarkt: +/- €5,33
  • Eén LastSwab herbruikbaar wattenstaafje: €9,95

Dat maakt van wegwerp plastic wattenstaafjes de goedkoopste optie, al zijn ze helemaal niet milieuvriendelijk. Een LastSwab-wattenstaafje neem je overal mee naartoe en je hoeft maar één wattenstaafje (na 1.000 keer te gebruiken) weg te gooien. 

6. Neem voorgoed afscheid van plastic tasjes

Wegwerp plastic zakken: eigenlijk zijn ze vandaag helemaal overbodig. Er bestaan naast milieuvriendelijke ook veel mooiere alternatieven voor het goedkope plastic tasje. Maar ook interessant om te weten: na hoeveel keer te gebruiken, heb je zo’n mooie boodschappentas helemaal terugverdiend?

Prijskaartje

Na 33 keer heb je zo’n goedkoop wegwerp plastic tasje alweer terugverdiend en na 5 keer een plastic boodschappentas die bedekt is met de branding van de supermarkt. Deze stijlvolle boodschappentas van katoen rekt zich uit naarmate je ze vult met boodschappen, en neemt amper plaats in beslag in je handtas. Gebruik de stoffen tas zo vaak als je kan om de ecologische impact ervan écht te minimaliseren.