Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Wonen

13 simpele tips om minder afval te produceren

Hoe kan je thuis, in je eigen woning, een positieve impact op het klimaat hebben? Hoe zorg je voor minder afval? Lees het hier.

Talloze acties en campagnes proberen ons er bewust van te maken hoeveel afval we produceren. Maar plots minder afval gaan produceren, is makkelijker gezegd dan gedaan. We helpen je graag op weg met enkele eenvoudig toe te passen tips.

Voordat we in ons lijstje met tips duiken, willen we graag enkele cijfers met je delen. Want de situatie is vandaag ernstig. Jaarlijks produceert de Belg gemiddeld 420 kilogram afval dat opgehaald wordt door de gemeentelijke diensten of binnengebracht in het containerpark (uitgezonderd bouwmaterialen). De Nederlander doet het nog minder goed met 520 kilogram gemeentelijk afval per jaar. De beste van de klas, Roemenië, doet het met 260 kilogram per jaar. Onze afvalproductie tot de helft herleiden is dus geen onmogelijke opdracht.

Niet alleen is het volume afval dat we produceren confronterend, ook moeten we ons vragen stellen bij de verwerking ervan. In Nederland wordt 54 procent van alle opgehaalde afval gerecycleerd, in België 53 procent. Hoe dat komt, heeft verschillende verklaringen. Het beleid speelt daar een belangrijke rol in, maar laten we onze eigen verantwoordelijkheid niet minimaliseren.

We kopen nog steeds te veel niet-recycleerbare materialen, we sorteren te weinig en we produceren te veel afval. Hoe minder afval we dus produceren, hoe minder ervan verbrand wordt of op een internationale afvalberg belandt. Waar de Europese Unie zichzelf voorneemt het aandeel gerecylceerd afval op te krikken, moeten wij ervoor zorgen dat de instroom van nieuw afval beperkt wordt. En dat laatste doe je aan de hand van deze tips.

  • Kleef een sticker op je brievenbus waarop staat dat je geen reclamedrukwerk wilt ontvangen.
  • Koop je groenten en fruit los, en gebruik herbruikbare netjes als je ze graag bij elkaar wilt houden.
  • Vermijd niet-recycleerbare verpakkingsmaterialen zoals piepschuimen bakjes voor je groenten.
  • Koop geen flessenwater, maar drink van de kraan. Heb je last van een chloorgeur, laat het water dan even ademen.
  • Werk met hervulbare inktpatronen en oplaadbare batterijen.
  • Gebruik glazen statiegeldflessen: deze kunnen tot wel vijftig keer hergebruikt worden.
  • Gebruik herbruikbare luiers in plaats van wegwerpluiers.
  • Koop vaker tweedehandsproducten zoals kledij, meubels, decoratie, etcetera. Op die manier verklein je niet alleen je eigen ecologische voetafdruk, maar ook die van een ander.
  • Leg zelf een composthoop aan als je een tuin hebt. Gebruik compost om je planten en bloemen te voeden.
  • Ga aan het navullen. Voordat je een nieuwe fles schoonmaakmiddel, zeep of shampoo koopt, moet je overwegen om de fles gewoon opnieuw te vullen. Ecover, bijvoorbeeld, heeft verschillende navulpunten waar je een oude of eigen fles kunt vullen. Wie nog creatiever aan de slag wil, kan zelf schoonmaak- en wasproducten maken.
  • Geef je kinderen een broodtrommel mee naar school in plaats van boterhammen in wegwerpfolie te wikkelen.
  • Zorg ervoor dat je altijd een herbruikbare zak bij je hebt. Een klein formaat kan je in je handtas of broekzak kwijt, grotere formaten kan je in je fietszakken of koffer kwijt.
  • Hoewel deze laatste tip nogal voor de hand ligt, geven we ‘m toch nog mee. Doe zo goed mogelijk je best om te sorteren. Het is inderdaad zo dat een veel te klein percentage van onze afvalberg vandaag gerecycleerd wordt, maar dat heeft er ook mee te maken dat er onvoldoende gesorteerd wordt. Maak van deze kleine inspanning een goede gewoonte.

Heb jij nog een tip om minder afval te produceren die niet mag ontbreken in dit lijstje? Laat het ons weten door ons een bericht via Facebook, Instagram of mail naar info@etikl.com. Alle tips zijn welkom. 

Bronnen: Eurostat

Met deze duurzame items spaar je een heleboel afval uit