Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Ontspanning

7 inspirerende boeken over duurzaamheid en maatschappij

ETIKL Magazine Inspiring Books On Climate Change Society And Sustainability Must Reads

Wil je bijleren over duurzaamheid, dan is het belangrijk je te informeren via de juiste bronnen. Speciaal voor jou selecteerden we zeven verfrissende boeken over duurzaamheid en maatschappij, elk met een eigen perspectief en interpretatie van een duurzame maatschappij.

Het klimaat zijn wij, Jonathan Safran Foer

Wie het boek niet kent, hoort misschien een belletje rinkelen bij het lezen van de naam Jonathan Safran Foer. Met zijn bestseller ‘Dieren eten’ werd zijn naam een begrip: Foers pen overtuigde talloze lezers om vlees, vis of zuivel van het menu te schrappen. Met zijn recentste werk ‘Het klimaat zijn wij’ wil hij zijn publiek laten stilstaan bij de toekomst van de volgende generaties. Volgens Publishers Weekly dwingt Foer de lezer de mate van zijn betrokkenheid bij “de grootste crisis aller tijden” te heroverwegen.

Dit is een goede gids, Marieke Eyskoot

Wie op zoek is naar een concrete, praktische handleiding om duurzamer te consumeren, wijzen we graag de weg naar ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot. Onder de boeken over duurzaamheid, is haar (intussen herziene) werk wellicht het meest laagdrempelige. Wat dit boek zo succesvol maakt: de positiviteit die erin vervat is. Eyskoot benadert duurzaamheid als iets stijlvols en simpel: ze toont hoe mooi een ecologische levensstijl kan zijn en bundelt talloze concrete tips en adressen.

Hoe gaan we dit uitleggen, Jelmer Mommers

Nederlands klimaatjournalist Jelmer Mommers beschrijft in zijn nieuwste werk ‘Hoe gaan we dit uitleggen?’ wat de potentiële gevolgen van klimaatverandering kunnen zijn. Om zijn boodschap kracht bij te zetten, schept Mommers een sfeer van historische feiten en hedendaagse toekomstperspectieven. Een boodschap waar geen mens omheen kan. Hij combineert het schokkende van wat er nog kan gebeuren met een optimistisch geloof in de mensheid. Mommers beschrijft klimaatverandering als iets pijnlijks en acuuts, maar reikt de lezer voldoende hoop en advies aan om de toekomst in eigen handen te nemen.

Donuteconomie, Kate Raworth

Vermaard econoom Kate Raworth illustreert met Donuteconomie hoe het typische economische denken ons op een dwaalspoor zette. Er heerst nog steeds extreme armoed en de rijken worden nog steeds rijker. Met haar gloednieuwe begrip ‘donuteconomie’ heeft Raworth het over een alternatief economisch model, dat ons naar situatie leidt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien. Een situatie waarin armoede verdwijnt en we de planeet zo weinig mogelijk schade toebrengen.

The Green Lie, Kathrin Hartmann

Dat ons duurzame bewustzijn groeit, is geen geheim. Precies dat is het vertrekpunt van ‘Groene leugens’: de consument is steeds meer bezig manieren te zoeken om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. De wil is er, en het cliënteel van bedrijven die groene beloftes doen, groeit gestaag. Maar maken die bedrijven hun altijd beloftes hard? ‘Neen’, antwoordt Hartmann volmondig. Greenwashing is een ziekte van deze tijd. De meerprijs die de consument neerlegt voor zijn zogeheten ‘groene product’ wordt niet in innovatieve productiemethoden geïnvesteerd. En daar liggen volgens Hartmann te weinig mensen wakker van: we willen wel groener leven, zolang we onze consumptie niet hoeven aan te passen. Hoewel het lezen van ‘Groene leugens’ je wakker schudt, biedt het je ook heel wat inzichten om zelf wél het verschil te maken.

Brand!, Naomi Klein

Canadese journaliste Naomi Klein schrijft al tien jaar over de klimaatproblematiek. Tijdens dat decennium zag Klein talloze beslissingsmakers de mist ingaan door het systeem van ongelimiteerde consumptie en ecologische uitputting in stand te houden. Pas toen Greta Thunberg ‘Brand!’ riep en 1,6 miljoen scholieren in beweging bracht, werd de klimaatcrisis iets acuuts. En toch gaan de meesten van ons gewoon door met het leven zoals we dat kennen. In ‘Brand!’ pleit Klein voor een groene politiek, waar de relatie tussen economische, sociale en ecologische problemen niet onderschat wordt.

Klimaat en sociale rechtvaardigheid, Sacha Dierckx (Denktank Minerva)

Klimaat en sociale rechtvaardigheid bundelt de inzichten van 24 experts in de relatie tussen klimaat en sociale rechtvaardigheid. Het boek voorziet haar lezers van onderbouwde argumenten en gefundeerde voorstellen om de klimaatdoelstellingen op een sociaal verantwoorde manier te halen. Wie wilt stilstaan bij wat een ‘eerlijk klimaatbeleid’ voor iedereen kan zijn en hoe die overgang ernaartoe ons leven kan verbeteren, kan dit werk als een absolute doorlezer met bergen stof tot nadenken beschouwen.

Ken jij nog tal van inspirerende boeken over duurzaamheid en maatschappij? Laat ons weten welke doorlezer jouw favoriet is door ons een berichtje te sturen via Facebook, Instagram of via info@etikl.com.

Kies voor een duurzame levensstijl met onze collectie