Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Mode

Zo stel je zelf een ‘capsule wardrobe’ samen

Hoe begin je zelf met een capsule wardrobe? Deze trend kwam overgewaaid van Groot-Brittannië, waarbij je het aantal kledingstukken in je modekast tot het absolute minimum beperkt. Dat omwille van duurzaamheidsredenen, maar ook omdat dat de keuzestress ’s ochtends sterk verlaagt.

Hoewel het minimalistische concept ‘capsule wardrobe’ als een nieuwe hippe term klinkt, bedacht de Britse minimaliste Susie Faux hem al in de jaren ’70. Desondanks is de term in onze huidige massaconsumptiemaatschappij relevanter dan ooit.

Opgegroeid in een familie vol met kleermakers en succesvol in de marketingsector: de Britse Susie Faux opende in 1973 een eigen boetiek met de naam ‘Wardrobe’ in hartje Londen. Haar hoofdzakelijke doel was om vrouwen te helpen zich stijlvol en zelfverzekerd te voelen in hun outfit. Traag maar gestaag maakte Faux naam als minimaliste en in 1980 lanceerde ze de term ‘capsule wardrobe’. In haar boek ‘Wardrobe: Develop Your Style & Confidence’ beschreef ze het concept als een kledingkast die uit minder, maar meer kwalitatieve items bestaat.

Creëer je eigen capsulekast

Met de carrièrevrouw voor ogen ontwikkelde Faux doorheen de jaren verschillende adviezen en gidsen om het concept ‘capsule wardrobe’ in de markt te zetten. Met behulp van een bondige checklist selecteer je een aantal kledingstukken op basis van hoe goed je je erin voelt en hun kwaliteit, waarna je afscheid neemt van de rest. Dertig items, zoals zij dat beschrijft, zijn voldoende en bestaan onder andere uit een jas, een rok, een broek, een jurk, een blouse, een trui, broekkousen, schoenen, een vestje, een tas en een riem. Hoe beknopt die dertig items je ook lijken, Faux benadrukt telkens weer dat de uiteindelijke grootte van iemands ‘capsule wardrobe’ afhankelijk is van persoon tot persoon. Maar hoe minder spullen die toch maar in je weg hangen, hoe makkelijker het is om een outfit te selecteren die echt bij je past.

Minimalisme in de mode

In de jaren ’80 zagen meerdere modeontwerpers muziek in de ideeën van Faux. Onder andere Amerikaans ontwerpster Donna Karan lanceerde een collectie met de naam ‘The Seven Easy Pieces’. Met een zwart bodysuit als kernitem, kon je met de Karan-collectie heel wat verschillende outfits creëren, zonder dat het aantal verschillende kledingstukken uit de hand liep. De term kreeg nog meer bekendheid nadat Courtney Carver, de vrouw achter Project 333, zich drie maanden lang beperkte tot 33 kledingstukken.

De afgelopen jaren kende de capsule wardrobe een ware comeback. De opmars van fast fashion en de toenemende kritische houding van de consument creëerden een groot draagvlak voor stemmen die oproepen om te gaan ontspullen. Kijk naar de hype rond opruimgoeroe Marie Kondo, de opkomst van de term ‘consuminderen’: we hebben nood aan mensen die ons zeggen dat het oké is om dit seizoen geen nieuwe kleren te kopen, of geen tientallen geschenken onder de kerstboom te leggen. En omdat merken meer inzetten op duurzaamheid, kan de consument weer kiezen voor kwaliteit over kwantiteit.

Wil je meer weten over minimalisme? Lees dan hier hoe je zelf een minimalistisch interieur creëert.

Ontdek onze duurzame collectie