Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Mode

Je kleren langer mooi houden? Dat doe je met deze tips

Hoe houd je kleren langer mooi en hoe was je ze best, op een zo duurzaam mogelijke manier? Wollen truien, bijvoorbeeld, vergen een zorgzame eigenaar om lang te overleven. En hoe je er zelf eentje wordt, lees je hier.

Niet alleen de keuze van winkel, merk en materiaal hebben impact op de duurzaamheid van jouw garderobe. Ook de manier waarop je met je kledij omgaat, waardoor je kleren langer mooi blijven, heeft een enorme impact. We delen onze vijf belangrijkste tips.

1. Gebruik een waszak

Met een waszak voorkom je dat kledingstukken de wasmachine verlaten met haakjes of schade. Door items zoals beha’s of stuks afgewerkt met pailletten in een waszak te stoppen, kunnen ze niet in je favoriete wollen trui haken. Superhandig, en ook in heel wat gevallen ook nog eens ecologisch. Waszakjes zorgen er namelijk voor dat de microvezels die loskomen tijdens het wassen niet in het afvoerwater belanden. Het zakje zelf verliest geen microvezels en de gaatjes zijn zo klein dat de vezels afkomstig van je kleren in het zakje blijven hangen.

2. Opgewold? Gebruik een pluizenvreter

Wollen jassen of truien: na enkele winterse weken merk je wellicht dat ze stilaan opwollen. Deze kleine pluisjes die vasthangen aan je jas, trui of sjaal zijn makkelijk te verwijderen met een zogeheten ‘pluizenvreter’. Deze tool verwijdert de pluisjes in een mum van tijd, zodat jouw favoriete kledingstuk er weer als nieuw uitziet.

3. Was je kleren niet té vaak

Hoe vaker je een kledingstuk wast, hoe sneller het tekenen van slijtage vertoont. Om je kleren langer mooi te houden, moet je het wassen dus uitstellen tot het nodig is. Heb je niet gezweet en ruikt je kleding nog lekker fris, hang die dan even op om te verluchten en draag het stuk nog een keer. Zo blijft het item langer mooi én verbruik je minder energie en water met het wassen.

4. Was op het juiste programma

Niets is zo teleurstellend als de was opvouwen en opmerken dat er iets is misgegaan tijdens het wassen. Gekrompen kledingstukken, wollen items met haakjes erin of zelfs quasi ‘gesmolten’ synthetische vezels, het is slechts een greep uit de frustrerende situaties die je tegenkomt in de wasruimte. Probeer vooral de verschillende stoffen met bijhorende wasvoorschiften en het ‘kunnen’ van je wasmachine zo goed mogelijk te kennen en dit soort scenario’s te voorkomen.

5. Berg je kleren op de juiste manier op

Open dressings met kledingrekken, badend in het ochtendlicht: we kennen deze Pinterest-settings maar al te goed, maar toch zijn ze niet goed voor de overlevingskansen van je favoriete kledingstukken. Zonlicht is namelijk de vijand voor jouw favoriete outfit. Bleke tinten ‘vergelen’ en donkere kleuren verbleken op de plaatsen waar ze in contact kwamen met zonlicht. Een klassieke kleerkast met deuren of een donkere ruimte zijn dus de beste vrienden van jouw garderobe.

6. Was denim binnenstebuiten

Jeansbroeken, denim jasjes of spijkerhemden: je wast ze best binnenstebuiten. Op die manier wordt de kleur van je broek zo goed mogelijk behouden en kan je je favoriete kleren langer mooi houden.

7. Werk met een zomer- en een winterkast

Door je kledij seizoensgebonden op te bergen, hangt je kleerkast minder vol met spullen. Bijgevolg hangen kapstokken verder uit elkaar en liggen opgeplooide kleren minder dik gestapeld. Dit zorgt ervoor dat je kledingstukken kunnen ademen en verluchten, waardoor ze minder snel een ‘muffe geur’ hebben.

8. Gebreide kledij? Plooien in plaats van hangen

Gebreide truien, blouses en jurken plooi je liever op dan ze aan een kapstok te hangen. De vezels kunnen namelijk sterk uitrekken, waardoor de fitting en vorm van je kledingstuk verandert, en je het niet langer wil of kan dragen.

Heb je nog meer gouden tips om aan ons lijstje toe te voegen? Laat ons weten via Facebook, Instagram of info@etikl.com

Shop onze duurzame collectie