Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Mode

Duurzaam shoppen? Zo maak je de betere keuze

Is het mogelijk om goedkope en duurzame mode te shoppen? Of beter: hoe komt het dat duurzame mode, of slow fashion, doorgaans meer kost dan fast fashion? ETIKL Magazine zocht het voor je uit.

Het ene modehuis besteedt meer aandacht aan duurzaamheid dan het andere, maar de ultieme verantwoordelijkheid voor een duurzame keuze blijft te vaak bij de consument liggen. Geen zorgen, binnenkort shop je hier je favoriete (én gegarandeerd duurzame) modemerken, maar in tussentijd geven we je enkele tips mee om duurzamer te shoppen.

Na de olie-industrie is de modesector de meest vervuilende ter wereld. En jammer genoeg: door de koopjesjagende massa blindelings te volgen, zal dat niet snel veranderen. Wees gerust: we zijn er niet om je een schuldgevoel aan te praten voor je jaarlijkse uitstapje naar spotgoedkope winkelketens, wel zijn we er om je te helpen om tijdens die 364 andere dagen betere keuzes te maken. Meer bewuste keuzes om specifiek te zijn.

Concrete tips

We kunnen er niet omheen dat kleding bij niet-duurzame ketens vaak goedkoper is. Dit soort bedrijven betaalt werknemers vaak te lage lonen, bleekt denim met giftige, goedkope producten en kiest voor minder kwalitatieve materialen. Het zogeheten ‘fast fashion’-fenomeen. Shop je regelmatig in een van deze ketens? Dan willen we je enkele tips geven die je ook in een ‘fast fashion’-context kan toepassen.

1. Stop met massa-aankopen

Koop wat je regelmatig zal dragen en wat je echt mooi vindt. De filosofie ‘hoe meer, hoe beter’ gaat niet op voor je kledingkast. Als ervaringsdeskundigen kunnen we stellen: minder spullen die je allemaal fantastisch mooi vindt, maken je veel gelukkiger. Ongeacht hoeveel geld ze je gekost hebben.

2. Probeer je kledij een zo lang mogelijk leven te geven

Er zijn vandaag nog heel wat mensen die hun oude, versleten of zelfs ongedragen kleren niet in de kledingcontainer, maar in de vuilnisbak gooien. Doe je dat, weet dan dat er heel wat plekken zijn waar je je kleren een tweede leven kan geven. Zo is er de klassieke kledingcontainer, kan je oude kleren naar een vluchtelingencentrum in de buurt brengen of kan je ze kwijt op een Facebookgroep zoals ‘Te Geef’, die per regio worden opgericht. Heb je nog veel ongedragen items die nog in goede staat verkeren, overweeg dan om ze te verkopen op platformen zoals Vinted of 2dehands.

3. Kies voor duurzame materialen

Of en wanneer een stof de stempel ‘duurzaam’ krijgt, wordt bepaald aan de hand van de afkomst van de vezels en het verwerkingsproces. De afkomst van de vezels kan plantaardig, dierlijk of kunstmatig zijn. Is die plantaardig, dan moet nog verder bekeken worden of die afkomstig is uit biologische plantages, ethisch verantwoord beheerde bossen, etcetera. Jammer genoeg is er geen enkele stof of materiaal dat geen enkele impact op onze planeet heeft, want voor productie van eender welk kledingstuk wordt er water en energie gebruikt. Wat een stof duurzaam maakt, is de manier waarop er met die grondstoffen wordt omgegaan. En hoe kleiner de impact, hoe beter de score.Je beste keuze tijdens het duurzaam shoppen is Lyocell of Tencel. Waarom twee namen? Lyocell is de vezel, Tencel® is de gepatenteerde benaming van Oostenrijkse fabrikant Lenzing. Zilveren medaille gaat naar linnen en hennep, en op de derde plaats vind je viscose. Die laatste is een veelgebruikte stof en een duurzamer alternatief voor zijde (de stof die het slechtst scoort).

Hoe check je of een modemerk écht wel duurzaam is?

Zoals we eerder al bespraken, omvat duurzaamheid heel wat verschillende aspecten. In de modesector gaat het over de lonen die arbeiders ontvangen, of die werknemers in contact moeten komen met schadelijke stoffen om kledij te kleuren of te bleken, of ze voor duurzame materialen en stoffen kiezen, enzovoort. Ben je helemaal klaar met niet-duurzaam shoppen? Dat is fantastisch, maar toch moet je als consument kritisch blijven, ook al beweren modemerken dat ze met respect voor mens en milieu produceren.

Het fenomeen waarbij merken uitpakken met hun aandacht voor mens en milieu, maar dat niet terug te vinden is in hun productiemethoden, heet greenwashing. Ze gebruiken met andere woorden hetgeen wat jij belangrijk vindt om zichzelf aantrekkelijker te maken, maar doen achter de schermen de moeite niet om aan jouw verwachtingen te voldoen. Het effectieve duurzame engagement van eender welk bedrijf meten, is dan ook het moeilijkste wat je kan vragen van een consument.

De oplossing voor bovenstaand probleem: koop bij een retailer of koepelplatform dat die groene check voor jou doet. Klinkt dat als muziek in jouw oren? In de onze ook! Binnenkort zwaait onze ETIKL-webshop de deuren namelijk open. Krijg je graag een seintje wanneer je hier zorgeloos en 100% duurzaam kan shoppen? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.

Duurzaam leven? Daar helpt onze collectie je bij