Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Mobiliteit

Deze duurzame voertuigen vind je vandaag op de markt (en zo milieuvriendelijk zijn ze echt)

Ben je op zoek naar duurzame mobiliteitsoplossing? Bij ETIKL Magazine lijstten we speciaal voor jou een reeks van alle ecologische of duurzame voertuigen op, die er vandaag bestaan.

Ben je klaar om afscheid van je diesel- of benzinewagen te nemen, dan zijn er heel wat duurzame antwoorden voor jouw mobiliteitsbehoeften. Idealiter zeg je voorgoed vaarwel tegen wagens en maak je optimaal gebruik van het openbaar vervoer of de fiets. Maar niet iedereen is daar klaar voor. Voor hen maakten we graag een overzicht van de betere, en dus duurzame voertuigen op de markt. 

Een licht elektrisch voertuig

We openen niet met de klassieke duurzame wagens, maar wel met licht elektrische voertuigen. Hiermee bedoelen we fietsen, bromfietsen, motorfietsen: kortom alle voertuigen die geen wagen zijn en elektrisch aangedreven worden. Het gebruik van dit soort voertuigen is uitstootvrij, maakt geen lawaai en is compacter dan je diesel- of benzinewagen. Het is dan ook geen toeval dat slimme steden zoals Barcelona zweren bij de opkomst van deze ‘urban vehicles’. Je hoeft er niet mee aan te schuiven in de file, zijn goedkoper, en brengen je toch op een comfortabele manier van A naar B.

Hoezo goedkoper?
Een voorbeeld: een e-step kost je zo’n 500 euro en vouw je makkelijk op om de bus, trein, tram of metro op te stappen. Je moet de e-step niet verzekeren en kan ‘m ook niet opgeladen gebruiken om aan lichaamsbeweging te doen.

Een elektrische wagen op batterij

Are you looking for a sustainable mobility solution? At ETIKL Magazine we have listed for you a series of all ecological or sustainable vehicles that exist today.

Dit zijn de Tesla’s van deze wereld: wagens die volledig aangedreven worden door een elektrische motor. Belangrijkste punt van dit soort voertuigen is dat ze al rijdend geen CO² uitstoten. Dit soort wagens is duurder in aankoop dan een benzine- of dieselwagen, maar vergt minder onderhoud en ook je ‘tankbeurten’ zijn aanzienlijk goedkoper. De grootste drempel die consumenten vandaag tegenhoudt om een elektrische wagen te kopen, is het rijbereik. Waar je met een doorsnee wagen met verbrandingsmotor makkelijk 500 à 600 kilometer rijdt, is dat vandaag gemiddeld 250 kilometer met een elektrische wagen.

Nuluitstoot, is dat hetzelfde als helemaal duurzaam?
Nee, een elektrische wagen stoot geen CO² uit, maar dat wilt niet zeggen dat hij helemaal geen impact op onze aarde heeft. Wereldwijd wordt nog steeds 60 procent van alle elektriciteit opgewekt via fossiele brandstoffen. Als je dat omrekent, is een elektrische wagen per kilometer even vervuilend als een benzine- of dieselwagen. Maar goed nieuws, in België en Nederland is de situatie anders omdat het aandeel groene stroom in Europa relatief groot is ten opzichte van andere continenten. Een recente studie van de VUB toonde aan dat een elektrische wagen op groene stroom tot 15 keer minder uitstoot dan een benzine- of dieselwagen.

15 keer, hoe kan dat als de uitstoot nul is? 

Bij deze berekeningen wordt niet enkel gekeken naar de uitstoot tijdens het gebruik. De manier waarop hij gemaakt is, uit welke materialen hij bestaat, of de materialen gerecycleerd kunnen worden: al deze elementen spelen een rol in de ecoscore van een wagen.

De hybride wagen

Een hybride wagen combineert twee verschillende motoren om zo efficiënt mogelijk te rijden. Er is zowel een klassieke verbrandingsmotor (op diesel of benzine) als een elektrische motor met batterij. Die batterij wordt tijdens het rijden opgeladen via de diesel- of benzinemotor. Je hoeft de wagen dus nooit elektrisch op te laden. Bij een ‘mild hybrid’ auto ondersteunt de elektrische motor de verbrandingsmotor, maar zal je wagen nooit helemaal op elektriciteit rijden. Een ‘full hybrid’ doet dat wel en schakelt over op diesel of benzine wanneer de batterij leeg is of ondersteuning nodig heeft.

De plug-in hybride wagen

Een plug-in hybride is een wagen die net zoals de gewone hybride uit een verbrandings- en elektrische motor bestaat. Enige verschil? Je kan de batterij wel degelijk zelf elektrisch opladen. De batterij is in tegenstelling tot het type hierboven groter en performanter, waardoor je een ritje van zo’n dertig kilometer eenvoudig volledig elektrisch aflegt.

Een waterstofauto

Are you looking for a sustainable mobility solution? At ETIKL Magazine we have listed for you a series of all ecological or sustainable vehicles that exist today.

Dit soort wagens gebruikt waterstof als brandstof. De waterstofauto’s die je vandaag op de markt vindt, zijn uitgerust met een waterstof-brandstofcel. Dit zijn eigenlijk elektrische wagens die in plaats van een batterij, een brandstofcel en waterstoftanks bevatten. Via een chemische reactie wordt water gemaakt, dat op zijn beurt omgezet wordt naar stoom. Hoewel het gegeven ‘waterstof als brandstof’ erg innoverend overkomt, wordt het al sinds de jaren ‘60 naar voren geschoven als milieuvriendelijk alternatief. Reden waarom we vandaag dan niet allemaal met een waterstofauto rondrijden? Er is geen efficiënte manier om waterstof om te zetten naar energie, want tweederde van de energie gaat verloren. De gemiddelde waterstofauto verbruikt drie keer meer dan een elektrische auto op batterij.

Kan ik mijn wagen dan voltanken met de tuinslang? 

Nee, waterstof is niet hetzelfde als water. Het is het lichtste gas dat er bestaat en hoewel je waterstof (H) terugvindt in 75 procent van het universum: het valt niet zomaar bij elkaar te rapen. Waterstof zit namelijk vast in allerlei stoffen, organismen of moleculen, zoals in water, olie, mensen, dieren en planten. Met andere woorden: je moet waterstof gaan produceren.

De CNG-wagen

Je spotte ze misschien al op de weg: wagens met een groene CNG-sticker op de achterruit. Dit type auto’s rijdt op aardgas of CNG (compressed natural gas), hetzelfde gas waarmee we onze huizen verwarmen. Deze auto’s moeten verplicht van een CNG-sticker voorzien zijn vanwege brandgevaar in ondergrondse parkeergarages. CNG is iets goedkoper dan benzine of diesel, maar deze wagens hebben wel minder kofferruimte vanwege de grote tank, en de aankoopprijs is iets duurder dan een benzine- of dieselwagen. Maar recent onderzoek toont aan dat de ontginning ervan erg schadelijk voor onze planeet is.

Aardgas onder vuur

Are you looking for a sustainable mobility solution? At ETIKL Magazine we have listed for you a series of all ecological or sustainable vehicles that exist today.

CNG (aardgas, nvdr) bestaat grotendeels uit methaan, een gas dat 28 keer schadelijker is voor het milieu dan CO². Amerikaans onderzoek toonde onlangs aan dat er bij de ontginning van aardgas ruim 60 procent meer methaan ontsnapt dan gedacht. The New York Times bracht een een aantal van deze gaslekken op Amerikaans grondgebied letterlijk in beeld.

Niet alleen wordt aardgas ontgonnen om je wagen mee vol te tanken, ook verwarmt een groot deel van de wereldbevolking er zijn woning mee. Om de ambities van de Klimaatakkoorden van Parijs waar te maken, schat het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) dat het verbruik van gas tegen 2030 met minstens 15 procent moet dalen. Tegen 2040 moet dat 43 procent zijn. Conclusie: de aanschaf van een CNG-wagen is op dit moment helemaal geen duurzame keuze.

Wat is de duurzaamste keuze?

De traditionele rangschikking van wagens op basis van duurzaamheid, werd dankzij recent onderzoek (VRT, The New York Times) fors door elkaar geschud. Hieronder een overzicht van de meest duurzame wagen naar de minst duurzame.

1. Elektrische wagen op batterij

2. Plug-in hybride wagen

3. Hybride wagen

4. Dieselwagen

5. Benzinewagen

6. CNG-wagen