Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Maatschappij

Speelgoed of knuffels doneren? Deze goede doelen zijn er blij mee

Wil een goede daad doen? Steun dan een goed doel of een lokaal hulpcentrum door speelgoed en knuffels te doneren. Hoe en waar je dat doet, lees je hier.

Wil je tijdens de eindejaarsperiode wat warmte schenken aan een ander gezin? Dan zijn er heel wat manieren waarop je je steentje kan bijdragen. Speelgoed en knuffels doneren, bijvoorbeeld, doe je op een van onderstaande manieren.

Breng naar de Speelgoedbank (BE/NL)

Net zoals er voedselbanken bestaan, bestaat er ook zoiets als de ‘Speelgoedbank’. Speelgoed en knuffels doneren doe je door je oude of versleten spullen binnen te brengen bij een van de inzamelpunten. De Speelgoedbank is van oorsprong een Nederlands initiatief, maar waaide al over naar het Belgische Hasselt.

Deel het in 'Te Geef'-groepen op Facebook (BE/NL)

Er bestaan honderden ‘Te Geef’-groepen op sociale media, waar je een bericht met foto’s van gratis op te halen spullen kan posten. Heel wat minderbedeelde of kansarme gezinnen volgen deze groepen om gratis aan kleren, speelgoed of huisraad te geraken. Zoek de groep van de stad of gemeente waar jij woont, bijvoorbeeld ‘Te Geef Leuven’, deel er een foto van de knuffels of het speelgoed dat je weggeeft, en je krijgt ongetwijfeld snel een enthousiaste reactie.

Oxfam Solidariteit (BE)

Verspreid over heel België staan er bijna 600 inzamelcontainers en zijn er 38 tweedehandswinkels van Oxfam Solidarity, waar je zowel kledij als oud speelgoed en knuffels kan doneren. Deze spullen worden tegen bodemprijzen, net zoals in een tweedehandswinkel, aangeboden aan iedereen die er interesse in heeft.

Een lokaal hulpcentrum (BE/NL)

In ieder dorp of iedere stad zijn er wel kleine organisaties actief die rechtstreeks in contact staan met kansarme gezinnen. Speelgoed of knuffels doneren doe je dan door zo’n organisatie te contacteren, hen te vragen of je hier iemand mee kan helpen en de spullen vervolgens naar een van de medewerkers te brengen.

Missiewerk (BE)

Missiewerk Kringloop zamelt al jaar en dag kledij en speelgoed in voor gezinnen die onder de armoedegrens leven. De organisatie staat rechtstreeks met deze gezinnen in contact om hen zo snel mogelijk uit crisissituaties te helpen. Missiewerk organiseert ook verschillende activiteiten, waarbij ze kinderen verrassen met ingezameld speelgoed. Want een ding is zeker: elk kind heeft het recht om te spelen.

Moeders voor Moeders (BE)

De organisatie Moeders voor Moeders zamelt kinderkleding, speelgoed en babymateriaal in voor moeders die in een financieel benauwde situatie zitten. Hier heeft iedere moeder het recht om een verjaardagscadeautje voor haar kind aan te vragen, en dat wordt geselecteerd uit het ingezamelde speelgoed.

Stichting Babyspullen (NL)

Elk kind heeft het recht op een goede start: dat is het motto van Stichting Babyspullen. Deze Nederlandse organisatie verstrekt gratis babystartpakketten aan (aanstaande) ouders. Door nieuwe en tweedehands babyspullen te combineren, proberen ze het effect van armoede op baby’s en jonge kinderen te verminderen. Ontdek hier welke spullen de stichting kan gebruiken en waar je ze kan doneren.

Een asielzoekerscentrum (AZC) in je buurt

In asielcentra leven verschillende gezinnen die in ons land aankwamen zonder al te veel spullen. Het gaat vaak om gezinnen met jonge kinderen, die een warme gift zoals wat speelgoed of een knuffelbeer goed kunnen gebruiken. Neem dus contact op met een asielcentrum in je buurt om na te gaan of je mag langskomen om wat spullen te doneren.

Waarom zou je speelgoed of knuffels doneren? 

Heb je nog oud speelgoed of knuffels in huis liggen, dan doe je er enorm veel kinderen een plezier mee om ze naar een van bovenstaande (of andere) organisaties of plekken te brengen. De vraag naar goedkoop (of gratis) speelgoed of knuffels is het grootst op piekmomenten waarop kansarme ouders speelgoed kopen voor hun kinderen: Sinterklaas, het eindejaar of Pasen. Zo help je een gezin aan een mooi geschenk, voor een betaalbare prijs.

Ontdek onze collectie duurzaam speelgoed: