Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Dier

Je kat vegan dierenvoeding geven, een goed idee?

Is het slim en gezond om je kat vegan dierenvoeding te geven? Speciaal voor jou zochten we uit of een plantaardig dieet voor je kat een goed idee is of niet.

Plantaardige voeding vind je steeds meer in al zijn vormen en maten terug, ook in de dierenwinkel. Willen we onze vleesconsumptie binnen de perken houden, is het niet alleen interessant naar onszelf te kijken, maar ook naar onze huisdieren. Is het een goed idee om je kat vegan dierenvoeding te geven?

Gaat het om de wereldwijde vleesconsumptie of nog breder de ‘ecologische voetafdruk’ van onze levensstijl, dan denken we vaak aan die van onszelf. Maar het is absoluut interessant om ook het dieet en de levensstijl van onze huisdieren onder de loep te nemen. Dagelijks verslinden zo’n 1,3 miljoen honden en 2 miljoen katten in België 153 ton aan dierlijke bijproducten. Sterker nog: in absolute aantallen worden meer dieren geslacht voor de productie van dierenvoeding dan dat er dieren mee gevoed worden.

Slachtafval of toch niet?

Het gros van de dierenvoeding bestaat voor de helft uit dierlijke producten. Deels gaat het om slachtafval, dierlijke producten die wij, Europeanen, liever niet zelf consumeren. Denk dan aan kippenhersenen, varkenspenissen of koeienpoten. Maar daarnaast bestaat dierenvoeding ook deels uit ‘premiumingrediënten’ waar wel degelijk dieren voor geslacht worden, zoals Australische kangoeroes of Afrikaanse gnoes.

Een vegan kat, kan dat?

Het staat als een paal boven water dat katten gek zijn op dierlijke voeding, maar de hamvraag blijft of ze zonder kunnen. Geen evidente kwestie, zo blijkt. Katten zijn van nature carnivoren en hun metabolisme is gericht op de vertering van vlees. Er zijn studies die aantonen dat wanneer katten bepaalde stoffen zoals taurine, methionine, vitamine A of B onvoldoende binnenkrijgen, ze blind kunnen worden of hartproblemen kunnen krijgen. Maar ook deze resultaten vormen stof tot discussie binnen de wetenschappelijke wereld.

Aan de ene kant heb je professor Andrew Knight (University of Winchester). Hij stelt dat katten het uitstekend doen op moderne, vegetarische of vegan dierenvoeding. “Er is niets natuurlijks aan vleesvoer: in de natuur vangen katten ook geen koeien. Dieren hebben geen specifieke ingrediënten nodig, maar specifieke voedingsstoffen. Er is geen reden waarom plantaardige voeding met bepaalde supplementen niet in die behoefte zou kunnen voorzien”, vertelde hij op vegetarische lifestylebeurs Veggieworld in Utrecht. Hij legt de nadruk vooral op die moderne, vegetarische dierenvoeding, die dus wel degelijke van de juiste hoeveelheden taurine, methionine, vitamine A en B voorzien is.

Een andere stem binnen dit debat is Esther Hagen-Plantinga, dierenarts en diervoedingsconsultant. Zij stelt dat het voor de kat geen evidentie is om over te schakelen op vegan voeding. Het is volgens Hagen-Plantinga theoretisch en voedingtechnisch wel mogelijk om zonder dierlijke producten aan de voedingsnoden van een kat te voldoen, maar er is onvoldoende onderzoek gedaan naar wat plantaardige voeding met de stofwisseling van de kat doet. Het blijft om synthetische toevoegingen gaan, waarvan we de langetermijneffecten nog niet kennen.

Conclusie: wees kritisch

Als er een ding waar alle stemmen het over eens zijn, is dat de lat binnen de productiewereld van dierenvoeding hoger gelegd moet worden. Er zijn wel degelijk merken van plantaardige kattenvoeding die voorzien zijn van de juiste synthetische vervangers voor dierlijke producten. Op advies van je dierenarts kan je ook zelf een dieet samenstellen met de nodige supplementen voor je kat, waardoor je de kans op tekorten minimaliseert. Maar wie lukraak vegan dierenvoeding kiest, kan zich op lange termijn bekocht voelen. Het is dus enorm belangrijk om je research te doen over de samenstelling van het voer van je huisdier.

Maakte je kat de overstap naar een vegan dieet? Deel je ervaring met ons op Facebook, Instagram of via info@etikl.com.