Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Dier

De eieren van je eigen kippen opeten: diervriendelijk of niet?

Is het diervriendelijk om de eieren van je kippen op te eten? En is het een goed idee om kippen te houden als je een ware dierenvriend bent? Lees het antwoord bij ETIKL Magazine.

Heel wat mensen kiezen ervoor om zelf kippen te houden en dus eieren uit eigen tuin te eten uit diervriendelijke overwegingen. Toch komt er heel wat kritiek op het wegnemen van eieren uit het kippenhok. Gegrond of ongegrond?

We beginnen bij de essentie: de kip zoals wij ze kennen, legt niet van nature zoveel eieren. De voorouder van de 21ste eeuwse kip, laten we deze de ‘oerkip’ noemen, legde eieren om zich voor te planten. Maximaal zo’n vijfentwintig stuks per jaar, om je een idee te geven. Ze legde namelijk iedere vier maanden 4 tot 7 eieren in een nest, om er vervolgens 20 dagen op te broeden, waarna de kuikens een drietal maanden bij de moeder bleven. Vandaag legt de gemiddelde legkip er bijna een per dag: een gevolg van de moderne fokkerij.

Een wild dier bepaalt zijn of haar voortplantingsmoment instinctief met behulp van de aanwezigheid van een bepaald gen, namelijk het TSHR-gen. Dit gen zorgt ervoor dat de meeste dieren zich voornamelijk gaan voortplanten in een bepaald seizoen. De kip zoals we ze vandaag kennen is zodanig doorgefokt op basis van haar legprestaties, dat dit gen doorheen de jaren gemuteerd is, en ze dus het hele jaar door eieren aan de lopende band legt.

Vindt onze kip dat erg? 

Sommige mensen denken dat kippen het erg vinden als je hun vers gelegde eieren wegneemt, en dat als je ze zou laten liggen, de kip ze meteen zou uitbroeden. In heel wat gevallen gaat dat jammer genoeg niet op. Een doorgefokte kip legt geen eieren meer om te broeden, en heeft dus ook geen drang meer om te broeden. Laat je de eieren in het kippenhok liggen, dan is de kans klein dat een ex-legkip ze zal uitbroeden. Ook zal je kip niet minderen met eieren leggen omdat het nest vol ligt.

Wat doe je dan met de eieren die je wegneemt? 

Er zijn heel wat mensen die uit bovenstaande verklaring besluiten om de eieren van hun kippen op te eten. Aan de andere kant zijn er dan weer mensen die de eieren breken en terug aan de kippen voederen, omdat ze heel wat voedingsstoffen bezitten. We kunnen onze kip misschien niet doen stoppen met eieren leggen, we kunnen ze wel hun verloren energie teruggeven. Kippen verliezen tijdens het leggen namelijk heel wat calcium, meer dan ze opnieuw uit voeding kunnen halen. En calcium zit vervat in de eierschaal: iets wat toch niemand opeet. Of je de eieren nu opeet of niet: geef altijd de eierschaal weer terug aan je kip.

Wat als je kip toch wilt broeden? 

Bedenk je dan vooraf of je de kuikens zelf gaat houden, of dat er andere mensen geïnteresseerd in zijn. Ook belangrijk om te weten, en om even bij stil te staan: gemiddeld bestaat de helft van de kuikens uit jonge hanen, en die zijn moeilijk in meervoud te houden bij een of meerdere kippen. Dat maakt dat er heel wat hanen ongewenst zijn en afgemaakt worden. Een gouden tip die je misschien nog niet kende: er zijn minstens evenveel hanen die gered moeten worden als kippen. Ben je niet per se uit op eieren uit eigen tuin? Weet dan dat meerdere hanen wel goed kunnen samenleven, onder een voorwaarde: er mag geen kip aanwezig zijn.

Een legkip redden doe je op www.redeenlegkip.be of www.redeenlegkip.nl en ook voor hanen kan je een aanvraag indienen. Heb je interesse in meerdere hanen, klop dan zeker eens aan bij je eigen netwerk, want er zijn heel wat mensen die van hun haan af willen.