Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Culinair

Welke plantaardige alternatieven voor kaas bestaan er?

Volg je een plantaardig dieet en ben je gek op kaas? Speciaal voor jou ging ETIKL Magazine op zoek naar de beste vegan alternatieven voor kaas. En gelukkig zijn dat er heel wat.

Wat je het vaakst hoort bij mensen die recent veganistisch of plantaardig zijn gaan leven, is dat ze het moeilijk hebben om kaas te missen. Wie vlees of vis al vaarwel wenste en een tijdje vegetariër was, haalde zijn deugd vaak in kaas. Maar welke plantaardige alternatieven voor kaas er bestaan, lees je hier.

Edelgistvlokken

Dit is onze favoriete plantaardig alternatief voor kaas. Edelgistvlokken worden, zoals de naam het zelf al zegt, van plantaardige gist gemaakt. Je koop het in de vorm van een schilferig poeder met een lekkere cheddarsmaak. Wij gebruiken edelgistvlokken graag als topping voor pasta’s, in een plantaardige burger of op oosterse rijstgerechten.

Plantaardige sneetjes kaas

In de supermarkt vind je een redelijk groot aanbod aan plantaardige kaas, de ene lekkerder dan de andere. Een ding hebben ze allemaal gemeen: het is eventjes wennen aan textuur en smaak. Waar dierlijke kaas begint te ‘zweten’ als die op kamertemperatuur komt, blijft plantaardige kaas erg vast van structuur. Maar eens je het gewend bent, mis je ‘t amper.

Plantaardige strooikaas

Naast sneetjes kaas vind je ook behoorlijk wat varianten van strooikaas in de supermarkt. In de Nederlandse supermarkten heb je wel meer keuze dan in de Belgische, maar er is keuze voldoende. En in tegenstelling tot wat heel wat mensen denken, is kan plantaardige kaas wel degelijk smelten en krokant worden. Het duurt alleen ietsje langer.

Gedroogde uitjes

Hoeft een kaasvervanger op kaas te lijken? Helemaal niet. Een krokante topping geeft vaak dezelfde, extra dimensie aan je gerecht als een laagje kaas. Gedroogde uitjes kunnen een smaakvol alternatief zijn.

Gehakte en kort gebakken noten en zaden

Net zoals dat gedroogde uitjes niet op kaas lijken, maar wel een lekkere topping zijn, vormen grofgehakte, kort gebakken noten en zaden een krokante meerwaarde. Door regelmatig van soort af te wisselen, wordt je noten- en zadenschuif even waardevol als de kruidenkast.

Ken jij nog andere plantaardige alternatieven voor kaas, en wil je ze met ons delen? Geef een gil via Facebook, Instagramof via info@etikl.com.