Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Culinair

Analyse: Wat iedere consument over palmolie moet weten

Ooit al van het ingrediënt palmolie gehoord? Je vindt het terug in talloze artikelen in de supermarkt, maar toch ligt het basisingrediënt zwaar onder vuur.

Wil je overstappen naar een plantaardig dieet, dan is dat een milieubewuste keuze. Toch zijn niet alle ingrediënten in plantaardige voedingsproducten duurzaam. Integendeel, want het ingrediënt palmolie vind je in talloze producten terug, en is verantwoordelijk voor een enorme CO²-uitstoot en de snelle ontbossing. 

Het ingrediënt palmolie ligt vandaag zwaar onder vuur. Het is namelijk de meest gebruikte plantaardige olie, goed voor 38% van de wereldwijde consumptie. Hoewel palmolie verre van duurzaam is, stellen de plantages zo’n 5 miljoen mensen in Zuidoost-Azië te werk, waaronder zo’n 60 procent kleine boeren. Goed voor de lokale economie denk je dan, maar niets is minder waar. Ontbossing, landroof, uitbuiting: het is slechts een greep uit het productieproces van palmolie. En aangezien geschat wordt dat de vraag naar het product tegen 2050 zal verdubbelen, is het nu het ideale moment om in te grijpen.

Hoe beschadigt palmolie onze planeet?

Palmolie wordt voornamelijk gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Het is onder voedsel- en cosmeticaproducenten geen populair ingrediënt omwille van haar voedingswaarden (hoog percentage verzadigde vetten en antioxidanten), maar wel omwille van haar prijs. Palmolie is namelijk een spotgoedkoop product, wat de grote vraag ernaar verklaart. Goed voor producent en consument, denk je dan. Maar achter de schermen betalen we een flinke prijs voor palmolie: jaarlijks verdwijnen er hectares oerbos om oliepalmplantages aan te leggen. En dat veroorzaakt een verschrikkelijk vervuilende kettingreactie.

Omdat de productieoppervlakte van oliepalmplantages steeds toeneemt, verdwijnt er dus regenwoud. Hierdoor worden zowel de lokale bevolking als bedreigde diersoorten zoals de orang-oetan van hun territorium verjaagd. Grote stukken bos worden platgebrand zodat de grond volledig braak ligt, maar hierdoor worden weer grotere delen bos onopzettelijk in lichterlaaie gezet. Indonesië en Maleisië kampen continu met oncontroleerbare bosbranden als gevolg van de productie van palmolie. Denk hier aan een continue setting zoals de Australische bosbranden die afgelopen jaar langdurig in de actualiteit verschenen.

En zoals je je wellicht herinnert: bosbranden missen hun effect niet. Ze verslechteren de luchtkwaliteit dramatisch snel, waardoor de lokale bevolking met gezondheidsproblemen te maken krijgt. Daarnaast stoten ze een grote hoeveelheid CO² uit die de opwarming van de aarde versnelt. En alsof dat nog niet genoeg is, worden er op de plantages heel wat pesticiden gebruikt die de gezondheid van de bodem aantast. Het probleem zit ‘m niet in het product ‘palmolie’ zelf, wel in het productiemodel.

Ever heard of the ingredient palm oil? You can find it in countless articles in the supermarket, yet the basic ingredient is under heavy fire. Palm oil is very efficient to grow, but today rainforest has to make way for the sky-high demand. Read all about it here.

Wat kan je als consument doen?

Sommige partijen stellen voor om palmolie te vervangen door kokosolie. Hoewel er momenteel (nog) geen oerbos voor wordt gekapt, zou een even grote vraag naar kokosolie erger zijn dan de huidige vraag naar palmolie. Je hebt er namelijk nog veel meer vruchtbare grond voor nodig. Palmolie is onder de plantaardige oliën de efficiëntste qua productie, je moet dus gewoonweg op zoek gaan naar een duurzame versie ervan.

Ever heard of the ingredient palm oil? You can find it in countless articles in the supermarket, yet the basic ingredient is under heavy fire. Palm oil is very efficient to grow, but today rainforest has to make way for the sky-high demand. Read all about it here.

Wie biologische voedingsproducten koopt, mag er zeker van zijn dat er bij de teelt van palmolie geen kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt werden. Maar het biolabel garandeert niets qua ontbossing of aan arbeidsomstandigheden.

Welk label dan wel? Het RSPO-keurmerk. Dit is het label van de Roundtable on Sustainable Palm Oil dat pleit voor duurzame productie van palmolie. Producten die het RSPO-label dragen, zijn niet verantwoordelijk voor verdwijning van oerbos of andere gebieden met een hoge natuur- of culturele waarde. Er werden bij de teelt minder pesticiden en geen kunstmest gebruikt. De rechten van boeren en lokale bevolking worden gerespecteerd en het eisenpakket wordt regelmatig bijgesteld. Dat klinkt als muziek in de oren, maar toch rekent het RSPO-label nog op kritiek. Er is namelijk nog wat werk aan de winkel wat betreft controle op naleving van de criteria.

Wat doe je dus het best als consument om duurzame en ethische productie van palmolie aan te moedigen?

  • Zo min mogelijk producten met palmolie kopen.
  • Als je er toch koopt, op zoek gaan naar het RSPO-label.
  • Als het echt niet anders kan, biologische producten kopen.

Lukt het jou toch om palmolie uit je dieet te bannen of heb je handige tips voor ons? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of info@etikl.com.