Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Culinair

Trend: Waar komt de ‘acai bowl’ vandaan?

Waar komt de trend rond de açai bowl vandaan? En nog meer specifiek: waar komt de acai bes vandaan? ETIKL Magazine zocht het voor je uit en bedacht een duurzame versie van deze smoothie bowl.

Op Instagram, foodblogs en in culinaire magazines: de açaí bowl is overal te spotten. Maar waar komt deze fotogenieke foodtrend precies vandaan? En hoe maak je zelf een duurzaam én vegan exemplaar klaar?

De açaí bowl, oftewel smoothie bowl, is een traditioneel Zuid-Amerikaans ontbijtgerecht. De açaí is een bes die groeit in het Amazonegebied, en staat bekend als superfood. Açaíbessen bederven ongeveer een uur na het plukken, waardoor ze vaak meteen ingevroren of gedroogd worden. Om ze nadien op te eten, is ontdooien en pureren het eenvoudigst, of vermeng je açaípoeder met een vloeistof: een techniek die geleid heeft tot het ontstaan van de açaí bowl.

Vandaag komt de açaí bowl met heel wat verschillende ingrediënten, in alle vormen en kleuren, en is het in principe een smoothie in een kom, aangevuld met vers gesneden fruit en granen. De vitamineboost is bijzonder fotogeniek en verovert sinds kort talloze Instagramfeeds en culinaire tijdschriften. Maar is de trend ook duurzaam? Wanneer je voor een recept met de açaíbes kiest: helemaal niet. Gebruik je fruit van Belgische, Nederlandse of zelfs Europese bodem: dan wél.

Populariteit van de açaibes

De bes staat bekend om haar gezondheidsvoordelen voor de hersenen, het hart en het immuunsysteem. Zo wordt er volop onderzoek gedaan naar het effect van anthocyaninen bij kankerpatiënten. Het is dan ook een superfood, maar het grootste nadeel ervan is dat die van de andere kant van de wereld komt én gewonnen wordt in het Amazonewoud: een van de meest waardevolle én kwetsbare plekken ter wereld.

De açaíbes wordt voornamelijk verwerkt in açaí bowls, maar ook het sap wordt door heel wat mensen in de vorm van een dagelijkse shot gedronken. En dat zegt inderdaad al veel over de smaak: die wordt beschreven als een combinatie van chocolade en bessen, maar vooral als erg zuur.

Wat zijn de Europese alternatieven voor de açaibes?

We noemen het in België en Nederland nog steeds ‘açaí bowl’, maar in duurzame ontbijt- of lunchbars ga je weinig exemplaren met açaíbes vinden. Gelukkig maar, want er bestaan ook heel wat superfoods die wél in Europa geteeld worden. Een voorbeeld is de oranjerode gojibes die oorspronkelijk ook in Latijns-Amerika groeit, maar vandaag ook in West-Europa geteeld wordt. Je koopt deze in gedroogde vorm en voegt ze toe als topping aan je smoothie bowl.

Waar komt de trend rond de açai bowl vandaan? En nog meer specifiek: waar komt de acai bes vandaan? ETIKL Magazine zocht het voor je uit en bedacht een duurzame versie van deze smoothie bowl.

Hoe maak je een alternatieve 'açaí bowl' met gojibessen klaar? 

Ingrediënten voor de smoothie:

 • 1 banaan
 • 150 gram (bevroren) gojibessen
 • 2 theelepels ahornsiroop
 • 100 ml amandelmelk

Bereiding:

 • Stop alle bovenstaande ingrediënten in de blender, en mix tot een glad mengsel. Giet in een leuke kom.

Ingrediënten voor de topping:

 • enkele eetlepels vegan granola
 • geroosterde noten
 • fruit naar keuze (in plakjes gesneden)
 • kokosnootchips of cacao nibs
 • 2 eetlepels gedroogde gojibessen

Afwerking:

 • Gebruik bovenstaande ingrediënten om je bowl naar eigen smaak te decoreren

Kunnen onze vegan recepten jou wel bekoren? Hier vind je een overzicht van alle recepten van ETIKL Magazine terug.

Zelf een açaí bowl of ander Pinterest-ontbijtje maken? Vergeet onze essentials niet: