Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Achtergrond

Wat is de betekenis van duurzaamheid?

Wat is de betekenis van duurzaamheid? Speciaal voor jou ontleedt de redactie van ETIKL Magazine de term volledig.

In krantenkoppen, op televisie, op de radio: overal lees, zie en hoor je de term ‘duurzaam’. Maar wat is de betekenis van duurzaamheid en (vanaf) wanneer valt iets onder deze koepel? Wij maken je wegwijs.

Onze reflex is meteen te denken dat duurzaamheid altijd iets te maken heeft met milieuvriendelijkheid. Maar duurzaamheid heeft volgens Van Dale drie mogelijke betekenissen, namelijk: lang durend, weinig aan slijtage of bederf onderhevig en het milieu weinig belastend. Afhankelijk van in welke context je tegen de term botst, heeft duurzaamheid dus een andere betekenis.

Een duurzaam HR-beleid, bijvoorbeeld, heeft niets of weinig te maken met het milieu. Wel met het doel mensen langdurig in te zetten in een professionele wereld die steeds meer van hen vraagt. Slim met je mensen omgaan, dus. Duurzaam consumeren, daarentegen, heeft veel meer met het milieu te maken. Het is moeilijk om vandaag geen deel uit te maken van de wegwerpmaatschappij, maar toch is duurzaam consumeren iets wat bij veel gezinnen voor gespreksstof aan tafel zorgt.

Toch reikt duurzaam consumeren veel verder dan dat: een niet-gerecycleerde plastic drinkbus kopen is nog altijd beter dan een wekelijks een family pack flesjes water kopen. Die niet-gerecycleerde drinkbus is qua productie op zich niet echt milieuvriendelijk, maar wanneer je ‘m consequent gebruikt, is hij wel duurzamer dan je flesjes water. Het zijn zulke aanpassingen die je levensstijl duurzamer maken in alle opzichten: je kiest voor producten die lang(er) meegaan, die minder snel tekenen van slijtage vertonen dan wat je doorgaans gebruikt, en je belast het milieu er veel minder mee.

Modewoord?

Wie denkt dat de term duurzaamheid niet meer dan een modewoord is, heeft het goed mis. In 1644 schreef Jan de Brune de Jonge, een Zeeuws schrijver en dichter, het volgende: “Ik weet niet hoedanigh de duurzaamheid van dit boek zal wezen, en of ’er zoo gelukkigh een lot aan beschoren zy, dat het zijnen maker zal overleven”. Niet alleen werd de term duurzaamheid toen al neergepend, ook werd het al in dezelfde context als vandaag gebruikt: bestand tegen de tand des tijds.

Bij ETIKL zien we duurzaamheid als ons centrale uitgangspunt. We maken je wegwijs in het aanbod dat onder deze koepel valt, in de verschillende labels  die op producten gekleefd worden en willen je helpen enkel ‘duurzame keuzes’ te maken. Ons doel? Duurzamer consumeren eenvoudig en toegankelijk maken.

Ontdek onze duurzame collectie: