Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Achtergrond

Hoe herken je duurzame producten in de supermarkt?

Hoe herken je duurzame producten in de supermarkt? Dankzij de vele labels, uiteraard. Maar hoe ziet een erkend ecolabel eruit en welke kan je vertrouwen? We gidsen je van groente tot ontbijtgranen door de verschillende afdelingen van de klassieke supermarkt.

Er zijn heel wat manieren om duurzame producten te herkennen. Bij ETIKL gebruiken we er steevast vier die ons helpen beslissen of we een product binnenkort in onze webshop gaan aanbieden. Die kritische bril zetten wij alvast voor je op, maar ook in jouw dagelijkse leven en keuzes kunnen deze criteria je ongetwijfeld helpen.

Het label

Hou je vast: in totaal zijn er 106 duurzaamheidslabels voor producten die te vinden zijn in België en Nederland. Een hele wirwar aan standaarden die vastgelegd werden op Europees, nationaal of lokaal niveau. De belangrijkste en meest gekende labels zijn het EU Biolabel, het EU Ecolabel, Fairtrade, CO²-neutral, Flandria, Streekproduct, en Groene Punt.

De herkomst

Bestel je een bamboe drinkfles uit Canada terwijl er voldoende producenten van duurzame drinkflessen in Europa zijn, dan maak je geen duurzame keuze. Als consument is het niet altijd evident om na te gaan waar die drinkfles gemaakt wordt, ook al koop je ze bij een Belgische of Nederlandse webshop. Je kan eventueel het merk even nakijken, maar opnieuw: er zijn voldoende Belgische en Nederlandse merken die in landen zoals Bangladesh produceren. Er is nood aan een orgaan of organisatie die dat voor jou checkt. En dat willen we vanuit ETIKL graag voor je doen. Binnenkort lanceren we hier namelijk een webshop die uitsluitend duurzame producten verkoopt en die je dus zorgeloos naar een duurzaam aanbod gidst.

Het materiaal

Wel Europees geproduceerd of niet, het is ook altijd een pluspunt om na te kijken welk materiaal je precies koopt. Gerecycleerd plastic, papier, of een jas gemaakt van gerecycleerde kleren: ze zijn vanzelfsprekend beter voor het milieu. Maar opnieuw: zoals we al vertelden in ons artikel rond de betekenis van duurzaamheid, is een product dat langer meegaat dan een wegwerpvariant altijd de betere en meer bewuste keuze.

De prijs

Moeten duurzame producten duur zijn? Absoluut niet, maar toch geeft de prijs van een item je een goede indicatie. Koop je een wollen jas uit China en kost die je 30 euro inclusief verzendkosten? Dan mag je je vragen beginnen stellen over de materialen waarmee de jas gemaakt is, of er voor die prijs een eerlijk loon voor de maker betaald kan worden en uiteraard: de kwaliteit van de jas. Duurzame keuzes moeten absoluut geen dure keuzes zijn, maar wees realistisch: ze komen niet langs voor een spotprijs.

Maak het verschil met onze duurzame collectie