Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Achtergrond

Verantwoord consumeren, wat bedoelen we daarmee?

Wat betekent ‘ethisch consumeren’ of ‘verantwoord consumeren’ precies? Dat zochten we bij ETIK Magazine voor je uit, en daarnaast delen we nog enkele tips waarmee je duurzamere keuzes in de supermarkt kan maken.

Marktonderzoek binnen talloze sectoren toont aan dat de consument steeds kritischer wordt. We staan sceptischer in de supermarkt naar spotgoedkope detergenten te turen, vragen ons af waar het fruit vandaan komt en hebben twijfels bij wat de bank met ons spaargeld doet. Betrap je jezelf op een van de voorgaande scenario’s? Grote reden om er trots op te zijn, want jij bent die kritische, en wie weet, ethische consument die heel wat bedrijven zal inspireren de kar te keren. Wat je moet weten over ethisch of verantwoord consumeren, vatten we hier samen.

We vragen ons steeds vaker af hoe producten vervaardigd worden. Waar ze gemaakt worden, door wie en of die maker er wel een eerlijk loon voor kreeg. We kijken kritischer naar prijskaartjes en stellen ons vragen wanneer we een t-shirt kruisen die minder dan vijf euro kost. ‘Die t-shirt van vijfentwintig euro zal dan wel beter zijn’, is een denksprong die we vaak maken. Dat geeft ons een veiliger en geruster gevoel, hoewel dat weinig zegt over het productieproces ervan. Jammer genoeg moeten we daar als consument vaker zelf naar zoeken en zo goed mogelijk proberen achterhalen of producenten keuzes maken die we willen steunen.

Wat we hierboven beschreven, heet ‘ethisch bewustzijn’. Dat betekent dat je als consument stilstaat bij de keuzes die je zelf maakt. Dat is de eerste stap, want je bent in het gros van je keuzes afhankelijk van knopen die iemand anders voor je doorhakte. Wil je nagaan of een product echt ‘ethisch geproduceerd’ is? Dan moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals materiaalkeuze, productiemethode, arbeidsomstandigheden, milieuvervuiling, en uiteraard: transparantie naar de consument toe.

Terugbetaald in appreciatie

Producenten weten donders goed dat ze voor hun ethische investeringen beloond worden met duurzaamheidslabels, persaandacht en het vertrouwen van een groep sceptische consumenten. Wanneer ze transparant en eerlijk zijn over hun werkwijze, wordt een groot deel automatisch terugbetaald met appreciatie van de markt. Een bedrijf of product waarvan niets terug te vinden is over de herkomst van het product, heeft wellicht weinig om mee uit te pakken op dat vlak. Want wie wel verantwoord produceert, weet dat dat vandaag een pluspunt is voor de consument.

Zo beland je vandaag in situaties waarbij het ene na het andere merk om aandacht schreeuwt omdat zij wél rekening houden met al die verschillende factoren. Daar is het aan jou, als consument, om zo goed mogelijk in te schatten wie de beste keuzes maakt en of die erkend worden door een officiële instantie. Iedereen kan een afbeelding van een ecolabel op zijn website kleven, maar dat wilt niet zeggen dat die officieel erkend is. Hoe belangrijker verantwoord consumeren wordt, hoe meer partijen er mogelijkheden tot ‘gesjoemel’ in zien. Naast een kritische houding moet je als consument jammer genoeg ook een voorzichtige houding aannemen.

Probeer dus zelf research te doen of koop bij partijen die al een ethische selectie voor je maakten. Goed nieuws, want precies dat is ons plan bij ETIKL. Binnenkort vind je hier onze selectie aan Europese merken die stuk voor stuk hun steentje bijdragen aan een ethische economie. In afwachting blijven we je graag informeren over hoe je die ethische keuzes elders maakt.

Krijg je graag een seintje wanneer onze webshop gelanceerd wordt? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief of houdt onze Facebook of Instagrampagina in de gaten.

Duurzaam leven? Daar helpt onze collectie je bij